Gıda Testi

Karmaşık şekilde seyreden besin etkileri ilk olarak günlük yaşamımızı etkiler ve “açıklanamaz” gibi görülen semptomların sebeplerini teşhis etmek genellikle zordur. IgG merkezli besin intoleransı semptomlarını deneyimleyen insanlar, çoğu zaman sağlık personelleri ve medya tarafından durumlarının “tamamen zihinsel” olduğuna inandırılırlar ve sebebin bulunmasındansa durumlarının fiziksel belirtileri tedavi edilir. Ama artık sorularınızın cevapları ve semptomlarınızın sebeplerini tanımlayarak uzun süreli rahatlama sağlayacak bir besin intoleransı testi var.

Esasında besin intoleransı, kendini birçok farklı şekilde gösterebilen , vücudunuzun belli besinlere karşı gösterdigi olağandışı bir reaksiyondur. Diğer insanlar irritabl bağırsak sendromu, migren ve deri ya da solunumla ilgili şiddetli problemleri deneyimlerken, bazıları şiddetli baş ağrısı gibi tek bir semptom yaşayabilir. Besin alerjisinin aniden gelişen semptomlarına benzemediğinden ve besin intoleransı semptomlarının görülmesi saatler ve hatta günler alabildiğinden , belli başlı semptomlar için katalizör görevi gören besinin farkına varmak zordur. Aslında, bir besin intoleransı testini takip etmek, besine özgü IgG antikorlarının ortaya çıkarılmasını ve sonuç olarak bulunan besinin eliminasyonuyla (diyetten çıkarılmasıyla), birçok insanın hayatları boyunca şikayetçi oldukları intolerans sonucu gelişen semptomlarını ortadan kaldırabilmesini ya da hafifletmesini sağlayabilecektir.

 

 

Besin Alerjisi Besin İntoleransıyla aynı şey değildir.

Ama bu ikili çoğu zaman karıştırılırlar.

Klasik bir besin alerjisi (yer fıstığı ya da kabuklu deniz hayvanlarına alerji gibi), genellikle ani gelişen ya da sıklıkla immun sistemin belli bir besine maruz kalmasıyla şiddetli reaksiyon geliştirmesiyle karakterizedir.

Besin alerjisinin semptomları; hapşırma, kızarıklık, deri/cilt iritasyonu, kabartılar, burun akıntısı, aşırı yorgunluk hali, diyare ve kusmadır. Semptomlar normalde, 2 saate kadar erkelenebilmelerine rağmen, uyarıcı besinin yenmesi ya da dokunulmasıyla oluşur.

Besin alerjisi, duruma bağlı teşhisiyle nüfusun sadece %2,5′unda görülür. En sık rastlanan örnekler; yer fıstığı, ağaçta yetişen çerezler (badem ve brezilya fıstığı), yumurta, süt, balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.

Besin alerjisi kaynaklarına maruz kalınması durumunda, vücut bu besinlerde bulunan alerjenlerle savaşması icin spesifik antikorlar (IgE) üretir. Besinin sonraki tüketiminde, immune sistemde histamine ve diğer doğal yolla oluşan kimyasalların salınımıyla bir immune yanıt başlatılır. Besine karşı geliştirilen alerjik reaksiyonlar ciddiyetlerine göre oldukça çeşitlenebilir ve bazen ölümcül olabilir.

Kısaca besin intoleransı ve alerjisi;

Reaksiyonlar genellikle gecikir / ertelenir ve semptomların görülmesi birkaç gün alabilir.

Aynı anda birkaç farklı besine intoleransınız olabilir.

Bireyler, migrenden siskinliğe, diyareye, rehavete ve bir iyi hissetmeme haline kadar çoklu semptomlardan sikayetçi olabilirler.

Kanda artmış IgG antikorları saptanabilir.

Reaksiyonlar genellikle çabucak görülür, reaktif besinle maruz kaldıktan en fazla 2 saat sonra Reaktif besinin mideye ulaşmasının hemen ardından vücudun IgE immune yanıtı aktive olur.

Semptomlar; zor nefes alma, kızarıklık, kabartı, burun akıntısı ve anaflaktik şok olabilir. Bunlar potansiyel yaşamı tehdit edicilerdir.

Son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar, besin intoleransına bağlı gelişen semptomlardan şikayetçi bireylerde soruna sebep olan besini belirlemenin, eliminasyon diyetlerinden çok daha etkili, uygulaması kolay ve kısa yollarını gösterdi.

İngiliz Diyetisyenler Derneği’nin 2005 yılında, ‘Alerji ve besin intoleransı testleri hakkındaki gerçek’ başlığını verdiği yayına göre, uygulanan 6 farklı besin intoleransı testinin, en güvenilir olanı, hakkında daha fazla araştırma gerekiyor olsa da IgG Kan Testleri’dir.
 

Bağışıklık sistemi yeterince gelişmiş 2 yaş üzeri çocuklara ve bağışıklık sistemiyle ilişkili medikal bir sağlık sorunu bulunmayan tüm yetişkinlere uygulanabilmektedir. Gebelik ve doğumdan 6 ay sonrasına kadar olan dönemde uygulanması sonucun doğruluğunu etkileyebileceğinden önerilmemektedir.

2010-2025 www.uzmandiyetisyen.com Tüm Hakları Saklıdır. Bu sitede yayınların izinsiz kopyalanması, yayını, dağıtılması yasaktır.Ekin Yazılım