Fındık ülkemizde en çok Karadeniz bölgesinde yetiştirilen, yağlı tohumlar sınıfına giren bir sert kabukludur. % 62 ‘ si yağ olan Fındıkta tekli(%77.7 oleik asit) ve çoklu ( %15 linoleik, %2 linolenik asit) doyamamış yağ asidi yağdan gelen toplam enerjinin %91’ini oluşturur. İyi bir enerji kaynağı olan fındık 100 gramında 640kkal içerir. Fındık, protein de zengin (12.6-19.6/100 gram) olup bitkisel kaynaklı diğer besinlerle kıyaslandığında protein kalitesi yüksek (%66.6) dir. Fındık bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla demir (%3,4-4.99) içerir. E vitaminin çok iyi bir kaynağı olup günlük 25 gram fındık, günlük E vitamini gereksinmesinin %100`nu ve B6 vitamininin % 25`ni karşılar.
Fındık tüketiminin kan lipit profiline ve kalp-damar sağlığına etkileri:
Kalp sağlığı söz konusu olduğunda biz diyetin kötü adamı olarak yağları düşünmeye alıştık. Ancak tüm yağların kötü olduğuna odaklanmak yerine yağ kalitesi ve yüksek yağlı gıdaların genel alım miktarlarına odaklanmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.
Yeterli ve dengeli beslenme programı içinde yüksek tekli doymamış yağ asidi içerikli fındık kan kolesterolü, LDL, VLDL, TG düzeylerini düşürmekte, HDL düzeyini ise yükseltmektedir. Bu da koroner kalp damar hastalıklarından korunmada yeterli ve dengeli bir beslenme programı içinde fındığın da yer alması gerektiğini göstermektedir.
Hiperkolesterolemik 21 denekte 4 hafta boyunca yapılan bir çalışmada fındıkla zenginleştirilmiş diyet tüketen hastaların kan lipit ve lipoprotein düzeyinin düştüğü, buna ek olarak LDL oksidasyonunu ve enflamatuvar ögelerin yükselmesini engelleyerek, endotel fonksiyonunu geliştirerek antiaterojenik etki gösterdiği bulunmuştur.
Tip2 diyabet-fındık ilişkisi:
Tip 2 diyabetli 634 kadının katılımıyla gerçekleşen bir çalışmada diyetinde fındığa yeterli düzeyde yer veren kadınların, yetersiz tüketenlere göre daha az kalp hastalığı ve kalp krizi yaşadığı belirlenmiştir. Ayrıca yeterli düzeyde fındık tüketen kadınların kan lipit profillerinin düşük fındık tüketen kadınlardan daha iyi olduğu saptanmıştır. Bu durum fındığın tekli doyamamış yağ asitlerinden zengin, doymuş yağ asitlerinden kısıtlı olmasıyla açıklanmıştır. Fındığın özellikle tip 2 diyabet tanısı almış kişilerde günlük diyetin bir parçası olması kalbin korunmasına yardımcıdır. İçerdiği yüksek oranda magnezyum ile tip2 diyabetten korunmada yardımcıdır.
Fındık tüketiminde güvenli alım düzeyi nedir?
2003 yılında FDA tarafından yapılan açıklamaya göre günde 42 gr fındık tüketmek kalp hastalığı riskini azaltır. Her gün tüketilemiyorsa bile haftada en az 5 gün tüketilmelidir.
Ayrıca fındık:
• koenzimQ10 in kaynakları arasındadır.
• Protein kalitesi yüksektir. Bu yönüyle vejetaryen beslenmesinde önemli bir yeri vardır.
• Demir, fosfor, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.
• Magnezyum, potasyum ve kalsiyum içeriğiyle fındık osteoporozu önemektedir
• Mangezyum, manganez ve B6 vitaminini bir arada içermesiyle fındık kadınlarda PMS semptomlarını azaltır.